Rugbrød på surdej: Forskelle mellem versioner
Polesen (diskussion | bidrag) (Siden blev oprettet: right|thumb|400px|Rugbrød på surdej {{AdSenseInsidePostRight}} Hjemmebagt rugbrød på surdej. Surdejen startes op 3-4 dage før rugbrødet skal bages...) |
Polesen (diskussion | bidrag) No edit summary |
||
(En mellemliggende version af den samme bruger vises ikke) | |||
Linje 4: | Linje 4: | ||
Hjemmebagt rugbrød på surdej. | Hjemmebagt rugbrød på surdej. | ||
Surdejen startes op 3-4 dage før rugbrødet skal bages. Bliver man ved med at bage rugbrød jævnligt, så kan man holde surdejen ved lige, sådan at man har en klar hele tiden. | Surdejen startes op 3-4 dage før rugbrødet skal bages. Bliver man ved med at bage rugbrød jævnligt, så kan man holde surdejen ved lige, sådan at man har en klar hele tiden. En surdej kan holde sig 4-5 uger i køleskabet. | ||
== Ingredienser == | == Ingredienser == | ||
Linje 24: | Linje 24: | ||
* 20 gr. salt | * 20 gr. salt | ||
* 1 spsk. sirup | * 1 spsk. sirup | ||
* Evt. diverse kerner efter eget ønske | |||
== Tilberedning == | == Tilberedning == | ||
Linje 52: | Linje 53: | ||
# Tag brødet ud af formen med det samme, og lad det afkøle på en rist | # Tag brødet ud af formen med det samme, og lad det afkøle på en rist | ||
# Skær ikke brødet før det er afkølet lidt | # Skær ikke brødet før det er afkølet lidt | ||
Den nye surdej: Tog du noget dej fra til en ny surdej til næste rugbrød? Hvis ja, så skal den lige stå ude i stuetemperatur i godt 12 timer, hvorefter den opbevares i køleskab. Her kan den holde sig 4-5 uger, så der er god tid til at bage det nøste brød i. | |||
[[Category:Bagværk]] | [[Category:Bagværk]] | ||
[[Category:Sundt]] | [[Category:Sundt]] | ||
[[Category:3 Stjerner]] | [[Category:3 Stjerner]] |
Nuværende version fra 13. jun. 2009, 18:33
Hjemmebagt rugbrød på surdej.
Surdejen startes op 3-4 dage før rugbrødet skal bages. Bliver man ved med at bage rugbrød jævnligt, så kan man holde surdejen ved lige, sådan at man har en klar hele tiden. En surdej kan holde sig 4-5 uger i køleskabet.
Ingredienser
Surdej
- 10 gr. gær
- 1 tsk salt
- 2 dl. yoghurt naturel
- 150 gr. rugmel
Dej til selve rugbrødet
- 350 gr. surdej (præcis hvad der kommer ud af ovenstående surdej)
- 50 gr. gær
- 7 dl. lunkent vand
- 750 gr. rugmel
- 175 gr sigtemel
- 20 gr. salt
- 1 spsk. sirup
- Evt. diverse kerner efter eget ønske
Tilberedning
Surdej
For at kunne bage rugbrødet skal man allerede have en surdej. Den laver man 3-4 dage i forvejen, sådan her:
- Rør gæren godt ud i yoghurten
- Rør rugmelet i
- Drys saltet over
- Dæk dejen til med husholdningsfilm, stik et lille hul i
- Stil dejen til syrning et lunt sted i 3-4 dage
Det er kun første gang, man behøver lave surdejen. Skal man jævnligt bare rugbrød kan man blot tage noget fra den endelige rugbrødsdej og bruge det som surdej næste gang.
Rugbrødet
- Rør gær ud i vandet
- Tilsæt så alle de andre ingredienser, og rør det godt sammen (evt. med røremaskine eller pisker med dejkroge)
- (fratag nu evt. 350 gr. dej, som skal danne grundlag for næste surdej)
- Dejen skal nu hæve et lunt sted i godt 45 minutter
- Læg nu dejen i en 2 1/2 liters brødform
- Nu skal brødet efterhæve til det når kanten af formen (ca. 30 minutter)
- Pensl med vand
- Sættes ind i ovnen på nederste rille ved 250 grader, hvorefter der skrues ned til 190 grader varmluft
- Skal bage 55-60 minutter
- Tag brødet ud af formen med det samme, og lad det afkøle på en rist
- Skær ikke brødet før det er afkølet lidt
Den nye surdej: Tog du noget dej fra til en ny surdej til næste rugbrød? Hvis ja, så skal den lige stå ude i stuetemperatur i godt 12 timer, hvorefter den opbevares i køleskab. Her kan den holde sig 4-5 uger, så der er god tid til at bage det nøste brød i.